Ik voel mij fitter en sterker, mentaal en fysiek.

Hardlopen is iets waar ik al langere tijd mee bezig ben. De laatste jaren lukte het me niet om het hardlopen vol te houden, terwijl ik dit steeds opnieuw probeerde. Of mijn lijf ging protesteren of mentaal lukte het niet. Het frustreerde me al langere tijd dat bewegen niet goed lukte. Toen ik overspannen raakte, stond mijn wereld even flink op zijn kop.
Via Saude massage Kampen had ik eerder een folder meegekregen van ‘gezondvitaalfit’ waar de running therapie ook onderdeel van is. Het zetten van deze stap en vragen om hulp vond ik lastig, helemaal gezien de situatie waarin ik zat. Omdat ik na een periode van ziek zijn de drive weer begon te voelen om vooruit te gaan heb ik Bastiaan en Marinus van running therapie Kampen benaderd. Bastiaan reageerde en we hebben kennis gemaakt tijdens een mooie wandeling langs de IJssel. Voor mij was deze kennismaking erg prettig omdat ik op een ontspannen manier mijn verhaal kon vertellen. Ik vond meteen een luisterend oor bij Bastiaan en dat voelde prettig. Na de wandeling hebben we afgesproken om te beginnen met hardlopen nadat Bastiaan mij ook het een en ander vertelde over de theorie achter de running therapie.
Het was erg prettig om wekelijks een stok achter de deur te hebben om te gaan lopen. En om te weten dat ik mijn verhaal aan iemand kwijt kon, die ook met me meedacht rondom situaties die lastig voor me waren rondom het overspannen zijn.
Toen het fysiek even niet goed lukte om te lopen, waardoor ik eerdere keren steeds weer stopte met het lopen, bleef Bastiaan vertrouwen naar me uitspreken en me stimuleren om, weliswaar aangepast, te blijven lopen.
Op dit moment voel ik me fitter en sterker, fysiek en mentaal. Ook kan ik inmiddels het hardlopen inzetten als ik me mentaal of fysiek niet zo goed voel. Na het lopen kan ik zaken anders bekijken. Op dit moment loop ik hard met een groep die Bastiaan en Marinus hebben opgezet als vervolg op de running therapie. Hierdoor zal het hardlopen een onderdeel uit blijven maken van mijn ontspanningsmomenten.
 
Margriet

Je angst overwinnen en meer structuur

Ik moet zeggen dat het op het moment heel goed met me gaat. Geen last van angsten of iets van een terugval gehad. Dus ik mag tevreden zijn en niet mopperen. Het was afgelopen tijd vakantietijd en ben dus lekker op vakantie geweest, daar ben ik nog eens goed tot rust gekomen en mijn ademhalingoefeningen gedaan. Mijn zoontje heeft mij daar bewust gemaakt om ook eens uit te slapen, dus ook dat is een fijne bijkomstigheid. Daarnaast is de sfeer op het werk ook verbeterd en qua werkdruk is het een stuk rustiger. Dus al die elementen samen zorgen ervoor dat ik mijn rust goed kan bewaren en bewaken. Ik ben me er nog zeker van bewust dat ik in het afgelopen jaar die angstaanvallen gehad heb en dat blijft voor mij een stok achter de deur om mijn leven gezonder blijven indelen en het geleerde in de (running) therapie blijf toepassen.
 
In mijn vrije tijd loop ik nog steeds (hardlopen), maar eerlijk gezegd wel een stuk minder als voorheen. Ik krijg soms na 5km nog altijd last van mijn knie en dan moet ik direct stoppen. Maar in feite kom ik naar mijn gevoel nog wel aan mijn nodige beweging en kan ik mijn energie er goed in kwijt.
 
's Avonds voor het slapen gaan, lees ik tegenwoordig dagelijks paar bladzijden van een boek, totdat de ogen bijna dichtvallen zeg maar, en dat voelt ook zeer prettig. Op deze manier kom ik helemaal tot rust en lig ik s'nachts ook niet meer naar het plafond te staren waar ik voorheen nog weleens last van had. Ik zorg er voor dat ik minimaal 7,5 uur per nacht maak, dat was vroeger minder. Waardoor ik s'ochtends ook goed uitgeslapen ben. Mocht ik een keer een gebroken nacht hebben, dan probeer ik s'middags (waar dat kan) nog even een uurtje slaap mee te pakken.
 
Qua oefeningen ben ik ook nog enigszins bezig. Vooral met ademhalingsoefeningen. Het is niet zo dat ik echt een voorgeschreven oefeningen doe, maar bijvoorbeeld dat ik s'avonds meer op mijn ademhaling let. Dat ik goed inadem met de buik en langer uitadem dan inadem. Dit gaat ook onbewust al een stuk beter als ik bijvoorbeeld gewoon aan het werk ben.. En wanneer ik ga slapen doe ik nog altijd een soort van ontspanningsoefening.
 
Dus kortom als je bovenstaande leest heb ik zeer veel gehad aan jou begeleiding en handvaten. Door je aanpak ben ik me er bewust van geworden dat ik mijn leven (werk als privé) anders 'moest' gaan invullen. Dmv meer structuur op het werk, meer beweging als uitlaatklep en me beter leren ontspannen. Het ene vult het ander bijna automatisch aan. Dus als ik bv meer aan lichamelijke oefeningen doe, kan ik m'n energie goed kwijt, krijg ik zelfs energie en kan ik me daarnaast beter ontspannen. Dit alles heeft er voor gezorgd dat ik me ook een stuk gezonder en meer uitgeslapen voel. Mijn leven ziet er toch een stukje anders uit dan een jaar geleden. Ik heb het gevoel dat ik een veel betere structuur in mijn leven heb. Nu is het denk ik een kwestie om dit ritme vol te houden en dat het een gewoonte wordt en niet te verslappen. Maar dat gaat me vast lukken..
 
Mijn volgende stap is van het roken afkomen, maar ook dat gaat me binnenkort lukken :)
 
 
groetjes en bedankt 
Jorn
 

Samen lopen geeft een positieve boost

Na een lange periode van het niet fit voelen en me maar afvragen wat ik met mezelf aan moet, kom ik via mijn sportmasseuse Janet (van SAUDE) in contact met Running- Therapie Kampen. Na een lang telefoongesprek waarin we mijn klachten doornemen en waarin Marinus mij vertelt wat hun manier van werken is komen we toch (nog) niet tot een afspraak;
 ' Ik, met mijn altijd in bezig zijnde dagelijkse leventje'  kan er toch wel weer zelf voor zorgen dat ik weer in beweging kom ??
Na een paar weken besluit ik toch uit nieuwsgierigheid de stap te nemen en spreken Marinus en ik af om een eindje te wandelen, eerlijk gezegd staat me het huilen nader dan het lachen. Tijdens de wandeling hebben we het over het indelen van mijn dagelijks leven, wat is prioriteit nummer 1 en wat is bijzaak, mijn negatieve kijk op bepaalde dingen proberen we een positieve draai aan te geven. Marinus adviseert mij een agenda bij te houden wat ik zo al doe en daar wordt de sport / bewegen gelijk in meegenomen. Het wandelen wordt al gauw een beetje hardlopen, we hebben immers een doelstelling om 5km achtereen hard te kunnen lopen, het gaat met ups en downs.
Op 1 janauri 2014 schrijf ik me in voor het onderdeel de 5km bij de 32 van Kampen, het zal moeten gebeuren vindt ik !! De trainingsessie worden langzaam uitgebouwt, we praten veel over de invulling van mijn dagelijks leven, wat is belangrijk en wat kan er later. Elke keer na het samen lopen voel ik een positieve boost, ik val wat kilo's af en krijg weer wat meer vertrouwen.
Inmiddels heeft het vertrouwen de overhand genomen en loop ik al heel wat kilometers weg, mede dankzij de goede begeleiding en adviezen van Marinus is me dit gelukt.                                                                                 
Heel stiekem droom ik ooit een halve marathon te lopen, wie weet gaat ie er komen !!
 
Jolanda                                                                                            
 

Sterker en stabieler

Na jaren psychotherapie, sessies waarin alleen gepraat wordt, wilde ik –naast de psychotherapie- meer met mijn lichaam bezig zijn. Actief bezig zijn als aanvulling op mijn psychotherapie en om verder te komen in mijn eigen ontwikkeling. Ik wilde ervaren welke invloed beweging zou hebben. Hardlopen onder begeleiding leek me een goede manier. Zeker ook omdat ik veel lichamelijke problemen heb gehad. Via google kwam ik op de site van runningtherapie Kampen en maakte telefonisch een afspraak. Tijdens deze afspraak sprak ik met Bastiaan en Marinus over mijn beginniveau en de doelen waar ik aan zou gaan werken. De week erna werd er direct een start gemaakt, waarin Bastiaan mij begeleidde. Het begin was pittig, omdat ik van weinig sporten naar opeens 3 keer per week ging: 1 keer met Bastiaan en 2 keer alleen, maar na een paar weken merkte ik dat het me steeds makkelijker af ging. Dat gaf me een positief en sterk gevoel. Sinds ik hardloop voel ik mij fitter en zit ik beter in mijn vel. In de loop van de weken merkte ik ook dat de thema’s die ik tijdens mijn therapie bespreek, ik ook tijdens het hardlopen tegenaan loop; bv accepteren dat dingen anders gaan dan gepland. Zo moest ik een tijdje rustig aan doen omdat mijn heup pijnlijk was, maar ging door tot ik echt niet meer kon. Het bleek goed om naar mijn lichaam te luisteren en dat als uitgangspunt te nemen. Het was een perfect leermoment.

De runningtherapie heb ik inmiddels afgerond en ren nog steeds regelmatig hard. Ik voel me lichamelijk sterker en stabieler. Ik ben nog steeds erg blij dat dit op mijn pad is gekomen. Het heeft me veel gebracht: voel me fitter, positiever over mijn lichaam, zit beter in mijn vel, stel me opener op en sta elke keer weer versteld van de afstand die ik kan lopen. Ik voel me er heel goed bij. Het was een mooie positieve ervaring, waarin ik geleerd heb om continue mijn grenzen te verleggen en ook te geloven in mijzelf. De positieve houding van Bastiaan en het vertrouwen dat hij in mij had, heeft me enorm geholpen. Zijn betrokkenheid en enthousiasme zijn heel belangrijk geweest in dit proces.

Linda